ZUM ZUM

ZUM ZUM EDUKACIJA

(za decu od jaslenog do školskog uzrasta)

O edukaciji

Program edukacije ima za cilj da deci približi muziku, omogući im radost pevanja i muziciranja i razvoj njihovog talenta.  

U psihofizičkom razvoju dece muzika ima neprocenljiv značaj – razvija inteligenciju, koncentraciju, koordinaciju, podstiče kreativnost i individualnost dece.  Spajanje pokreta sa muzikom,  zanimljivi zadaci na časovima i pregršt kreativnih aktivnosti obuhvaćene ovim programom podsticajno će uticati kako na razvijanje svakog deteta kao individue, tako i na njegovu slobodu i sposobnost da se izrazi u svakom smislu, čime se stvara kvalitetna osnova za dalji nastavak bavljenja muzikom. 

Ciljevi

Kroz kreativne i zanimljive igre i druženje, polaznici prave svoje prve muzičke korake. Razvijanje muzikalnosti, interesovanja  i ljubavi prema muzici i umetnosti. Usvajanje velikog broja pesama sa tekstom. Razvijanje smisla za improvizaciju i sposobnost aktivnog slušanja muzičkog sadržaja. Razvijanje svesti o osnovnim muzičkim pojmovima:brzo-sporo, kratko-dugačko, visoko – nisko, tiho-glasno.

Zadaci

Razvijanje sluha, glasovnog opsega i muzičke memorije.
Obrada pesmica uz pravilno i izražajno pevanje. Učenje brojalica uz kontinuirano razvijanje osećaja za ritam. Bogaćenje muzičkog fonda – dečije pesme različitog karaktera i sadržaja i tradicionalne pesme. Korišćenje instrumenata Orfovog instrumentarijuma (zvečke, štapići, triangl, daire…) za decu predškolskog uzrasta.
Socijalizacija i društveni život dece kroz grupnu nastavu.
Pored edukacije Muzičko zabavište predstavlja izvor pozitivne energije.

Naš moto je: učenje kroz igru! Učenje kroz igru kao jedna od najdelotvornijih metoda, zastupljena je u našem raspevanom zabavištu. Nastavni plan i program je pažljivo kreiran i koncipiran uz pomoć kojeg će deca bez napora u prijatnoj atmosferi naučiti osnovne elemente muzike. Izražavanjem kroz muziku – pevanjem, sviranjem, plesanjem, i glumom podstičemo njihovu kreativnost i slobodu mašte i što je najbitnije utičemo na celokupan razvoj dece u najmlađem uzrastu.

OSTALI PROJEKTI

Porodični muzički poligon

Projekat se organizuje tokom jeseni i traje nekoliko meseci, treću godinu za redom.
U pitanju su organizovane radionice za decu u nekoliko mesta Opštine Stara Pazova na otvorenom prostoru (trgovi) ili u edukativnim centrima.
Prvu akciju je podržala Lokalna fondacija Stara Pazova, a narkon toga podršku nam pruža Opština Stara Pazova.
U početku, na radionicama su učestvovali i roditelji zajedno sa svojom decom.
Poligon je namenjen deci uzrasta od 3 do 10 godina i časovi se organizuju prema ZUM ZUM programu edukacije.

Praznične note

Praznične note je projekat koji se odžrava od 2022. godine. Zamišljen u vidu organizovanja niz interaktivnih radionica za decu i jednog javnog nastupa u pozorišnoj j sali u Opštini Stara Pazovi uoči novogodišnjih i božićnih praznika.
Deca starijeg jaslenog, vrtićkog, predškolskog i mlađeg školskog uzrasta će imati priliku da kroz igru nauče muzičke pojmove, aktivno učestvuju i izvode muziku na različite načine, a savladano gradivo prikažu tokom javnog nastupa.

Terapija igrom

Svesni činjenice da nismo ni lekari niti isceljitelji da bi lečili i otklonili bol nastojimo da pronađemo načine uz pomoć kojih probleme ili fokus sa bola možemo ublažiti ili preusmeriti – konkretno kod dece.
Zbog toga, a i zbog činjenice da se najveći bol upravo stvara u našim mislima, želimo da pomognemo deci da, bar na kratko, svoje misli i koncentraciju usmere ka igri i lepšim stvarima. U trenutku dok deca sa roditeljima sede u čekaonici u Domu zdravlja u Staroj Pazovi ili zdravstvenim stanicama u mestima Opštine Stara Pazova imaće mogućnost da skrate vreme ili na kratko usmere misli igrajući se, slušajući I gledajući priče iz slikovnice specijalno napravljenim za ovu priliku. 

Projekat ,,Terapija igrom” je osmišljen tako da, putem stalne postavke u čekaonicama u zdravstvenim stanicama na teritoriji Opštine Stare Pazove, najmlađim pacijentima ponudimo mogućnost korišćenja slikovnica i kocki u slikama, kreiranim samo za tu priliku. Cilj projekta je skretanje fokusa naših najmladjih na čitanje i igru, a projekat su podržali Lokalna fondacija Stara Pazova i Opština Stara Pazova.

Projekat ,,Terapija igrom” je osmišljen tako da, putem stalne postavke u čekaonicama u zdravstvenim stanicama na teritoriji Opštine Stare Pazove, najmlađim pacijentima ponudimo mogućnost korišćenja slikovnica i kocki u slikama, kreiranim samo za tu priliku. Cilj projekta je skretanje fokusa naših najmladjih na čitanje i igru, a projekat su podržali Lokalna fondacija Stara Pazova i Opština Stara Pazova.

Ova slikovnica predstavlja početak naše izdavačke delatnosti i edicije posvećene kulturi i foklornim vrednostima ljudi sa naših prostora i šire. Putem stiha, opisujući avanturu i potragu za tradicionalnim instrumentima, ovaj tekst ima i edukativnu notu jer je potkrepa teksta u nauci etnomuzikologiji odnosno  organologiji- etnomuzikološkoj naučnoj disciplini.

Slikovnica ide u kompletu sa 9 kocaka, koje kad se sklope sa svih strana, obrazuju instrumente koji se pominju u okviru slikovnice.